کابل فشار متوسط (به انگلیسی: Medium Voltage Cable) به گروهی از کابل های انتقال جریان برق گفته میشود که از ولتاژ 1KV تا 35KV بر اساس استاندارد IEC پشتیبانی مینمایند. این دسته از کابل ها معمولاً در خطوط انتقال و توزیع برق شهری استفاده میشوند و تولید کنندگان از روکش هایی باکیفیت با رنگ قرمز به جهت اعلام اخطار به افراد در جهت فشار متوسط بودن کابل و رعایت مسائل ایمنی استفاده مینمایند. به طور کلی کابل های فشار متوسط به صورت تک رشته یا سه رشته با هادی های مسی یا آلومینیومی تولید میشوند. یکی از موارد قابل توجه در تولید انواع کابل فشار متوسط، جلوگیری از انفجار در هنگام عبور جریان با ولتاژ بالا است که به همین سبب استانداردهای زیادی توسط تولید کنندگان اجرا میشود. از جمله این موارد بکارگیری از هادی فشرده (Compress Conductor) است که در صورت وجود کوچک ترین فاصله ای در میان مفتول های موجود در هادی امکان بروز انفجار و تخریب کابل افزایش مییابد. همچنین ضخامت عایق، دفع میدان های مغناطیسی به وسیله هادی هم محور (کانسنتریک) از جمله مواردی است که در ادامه این مطلب به آن ها میپردازیم.
انواع کابل فشار متوسط را میتوان به دو نوع روکش دار و بدون روکش تقسیم نمود. در نمونه های روکش دار عوامل دیگری همچون ساختار، رنج ولتاژ، جنس هادی، آرموردار یا بدون آرمودار بودن کابل و نوع روکش وجود دارد که شرکت های تولید کننده کابل فشار متوسط این کابل ها را با ساختارهای مختلفی مطابق با موارد ذکر شده عرضه مینمایند. این بدان معناست که یک کابل فشار متوسط میتواند مسی باشد یا آلومینیومی، تک رشته باشد یا سه رشته، زره دار باشد یا بدون زره، زره از نوع نواری باشد یا مفتولی، ولتاژ آن 20 کیلوولت باشد یا 6 کیلوولت، روکش دار باشد یا بدون روکش و روکش آن معمولی باشد یا سربی که تمامی موارد ذکر شده سبب میشود کابل های فشار متوسط به انواع مختلفی تقسیم بندی گردند. اعلام ساختار یک کابل فشار متوسط به وسیله حروف اختصاری بر اساس استاندارد VDE صورت میپذیرد که با مشاهده آن به راحتی میتوان از متریال استفاده شده و ساختار کابل مطلع گردید. عبارت هایی نظیر کابل N2XSYBY یا NA2XSEY از جمله مواردی هستند که بیان کننده ساختار کابل های فشار متوسط هستند. با مراجعه به صفحه محصولات کابل فشار متوسط میتوانید انواع مختلفی از آن ها را در وب سایت الماس برق ایرانیان مشاهده نمایید.
ولتاژ کابل فشار متوسط (MV Cable Voltage) به میزان ولتاژی که کابل فشار متوسط قادر به پشتیبانی از آن است گفته میشود. به طور تمامی کابل هایی که امکان استفاده در محدوده Medium Voltage را دارند، میزان ولتاژ قابل تحمل و معینی دارند که در صورت استفاده از یک کابل فشار متوسط در خارج از محدوده ولتاژ ذکر شده، کابل دچار آسیب جدی خواهد شد. بنابراین صرف اینکه یک کابل تنها از نوع فشار متوسط باشد به معنای پشتیبانی آن از تمامی رنج های ولتاژی نیست و خریدار میبایست حتماً از میزان ولتاژی که کابل از آن پشتیبانی مینماید مطلع باشد. محدوده رنج ولتاژ یک کابل فشار متوسط به صورت A تا B است که معمولاً در کنار آن ولتاژ تست نیز ذکر میشود. عدد اول (A) به حداقل ولتاژ کابل و عدد دوم (B) به حداکثر میزان ولتاژی گفته میشود که کابل قادر به پشتیبانی از آن در حالت نرمال است. ولتاژ تست نیز به میزان ولتاژی گفته میشود که در صورت اعمال به کابل به صورت لحظه ای، کابل فشار متوسط قادر به تحمل آن میباشد.
به طور کلی رنج ولتاژ کابل های فشار متوسط به چهار گروه زیر تقسیم میشود:
ساختار کابل فشار متوسط را لایه های زیادی تشکیل میدهد که هر یک از آن ها وظایف مهمی را بر عهده دارند. وظایفی که منجر به جلوگیری از انفجار کابل، حفاظت در برابر عوامل محیطی و فشار های مکانیکی و همچنین دفع میدان های مغناطیسی حاصله از عبور جریان با ولتاژ بالا میگردد. عبور جریان برق از کابل های فشار متوسط رفتار کاملاً متفاوتی در مقایسه با کابل های فشار ضعیف دارد. وجود فاصله یا حتی گرد و غبار در هر یک از قسمت ها در ساختار کابل های مدیوم ولتاژ سبب ایجاد آرک یا جرقه های ناگهانی میشود که به همین سبب تولید کنندگان بر اساس استاندارد راه حل های گوناگونی را بکارگیری مینمایند.
ساختار کابل فشار متوسط روکش دار را عوامل زیر تشکیل میدهند:
هادی فشرده در ساختار کابل فشار متوسط به رسانای اصلی و مرکزی کابل گفته میشود که وظیفه انتقال جریان را بر عهده دارد. هادی کابل فشار متوسط میتواند از جنس مس (Cu) یا آلومینیوم (Al) باشد که مطابق با استاندارد به صورت نیمه افشان و فشرده از نوع Compacted Conductor در ساختار این کابل ها بکارگیری میشود. علت استفاده از هادی کامپکت توسط تولید کنندگان در کابل فشار متوسط جلوگیری از ایجاد فاصله در میان مفتول های مسی یا آلومینیومی هادی است. در واقع وجود کوچک ترین فضا در میان مفتول های مسی یا آلومینیومی در ساختار هادی یک کابل فشار متوسط میتواند منجر به ایجاد آرک و انفجار از قسمت هادی در کابل گردد که به همین جهت تمامی تولید کنندگان در هنگام تولید کابل با ایجاد ساختاری یکنواخت و صیقلی، هادی های کابل را به صورت فشرده طراحی مینمایند.
یک لایه نوار نیمه رسانا است که بر روی هادی مسی یا آلومینیوم تابیده می شود و وظیفه یکسو سازی میدان های مغناطیسی، کاهش تنش های الکترو استاتیکی و پر کردن فاصله های خالی بین عایق و هادی را در کابل های فشار متوسط بر عهده دارد. نیمه رسانا ها موادی هستند که از ادغام رسانا و عایق تشکیل میشوند. این مواد در عین حال که خاصیت عایقی دارند که با افزودن برخی مواد رسانا به آن ها هدایت الکتریکی مطلوبی را به آن بخشیده میشود.
عایق پلی اتیلن کراس لینک شده (XLPE) یکی از اجزای تشکیل دهنده کابل های فشار متوسط است که خواص الکتریکی بسیار مطلوبی را برای کابل فشار متوسط ایجاد مینماید. این عایق بر روی نوار نیمه رسانا و هادی قرار دارد که وظیفه آن جلوگیری از نشت جریان، خنثی نمودن میدان های مغناطیسی، جلوگیری از اتصال کوتاه هادی ها و حفاظت از هادی در برابر اکسیداسیون را بر عهده دارد. این عایق قادر به تحمل دمای +90 درجه سانتی گراد است و علاوه بر خواص الکتریکی عالی، از استحکام بسیار زیادی برخوردار است.
اسکرین عایق یک لایه نوار نیمه رسانا همانند اسکرین هادی است که بر روی عایق کابل فشار متوسط پیچیده میشود و وظیفه آن یکسو سازی میدان های مغناطیسی میباشد.
کاغذ با الیاف درشت در کابل فشار متوسط لایه ای از مواد نیمه رسانا است که محل قرار گیری آن مابین شیلد کانسنتریک و اسکرین عایق میباشد. علت استفاده از این کاغذ نیمه رسانا ایجاد یک ارتباط سطحی الکتریکی مابین هادی کانسنتریک و اسکرین است که به هدایت الکتریکی میدان های مغناطیسی کمک شایانی مینماید. همچنین این لایه به عنوان یک واسطه مابین هادی کانسنتریک و اسکرین عایق عمل مینماید تا در هنگام بروز اتصال کوتاه و ایجاد حرارت در قسمت شیلد، مانع از ذوب نمودن اسکرین عایق توسط شیلد هم محور شود.
شیلد کانسنتریک یا هم محور در کابل های فشار متوسط به جهت خنثی سازی میدان های مغناطیسی حاصله از عبور جریان با ولتاژ بالا مورد استفاده قرار میگیرد. این شیلد از تعدادی مفتول های مسی تشکیل میشود که به دور کابل با زاویه ای معین پیچیده میشود. بر روی مفتول های مسی از یک نوار مسی استفاده میشود که به آن هادی هم محور گفته میشود. توجه داشته باشید که در کابل های فشار متوسط مسی یا فشار متوسط آلومینیوم باید حتما شیلد مسی استفاده شود تا در صورت بروز اتصال کوتاه برای کابل، شیلد قادر به انتقال جریان با حداکثر بازدهی باشد.
نوار پلی استر یک نوار سفید رنگ است که بر روی شیلد کانسنتریک مسی تابیده میشود. این نوار وظیفه جلوگیری از باز شدن شیلد و آماده سازی زیر ساخت روکش با فیلر را بر عهده دارد. لازم به ذکر است که اگر کابل فشار متوسط به صورت ساده و بدون زره باشد آخرین لایه قرار گرفته شده بر روی شیلد روکش نهایی PVC با رنگ قرمز یا مشکی می باشد. اما در صورتیکه کابل فشار متوسط از نوع زره دار باشد لایه قرارگرفته شده بر روی شیلد فیلر می باشد.
فیلر یا پر کننده (Filler) یک لایه از جنس گرانول پی وی سی بوده که بر روی شیلد تزریق می شود و وظیفه جلوگیری از صدمات ناشی از زره بر روی شیلد و آماده سازی زیر ساخت زره بر روی کابل را فراهم می سازد. فیلر همچنین نقش بسزایی در جهت حفظ گردی کابل دارد که با استفاده از آن میتوان در کابل های سه رشته، رشته ها را در محل خود تثبیت نمود و مانع از بهم ریختگی ظاهری کابل و بیضی شدن آن گردید.
زره یا آرمور (Armore) یک لایه حفاظت کننده از اجزای درونی کابل است که معمولاً از جنس آلومینیوم یا فولاد (steel) در ساختار کابل های فشار متوسط استفاده میشود. زره کابل با قرار گرفتن بر روی فیلر مانع از بروز آسیب توسط حیوانات جونده نظیر موش میگردد و همچنین کابل را در برابر تنش های مکانیکی و میدان های مغناطیسی مقاوم میسازد. زره ها میتوانند به صورت یک نوار یکنواخت به دور فیلر پیچیده شوند یا به صورت چندین مفتول با زاویه تاب معین در کنار یکدیگر قرار گیرند. بر اساس استاندارد VDE در صورتی که در یک کابل از زره نواری استفاده شود از حرف B و در صورتی که از زره مفتولی استفاده شود از حرف R استفاده میشود. به عنوان مثال کابل N2XSYBY یک کابل فشار متوسط با زره نواری است.
برخی حروف اختصاری دیگر نیز وجود دارند که به جهت اعلام نوع زره در دیتاشیت ها استفاده میشوند. این حروف عبارتند از:
نوار پلی استر بر روی زره کابل های فشار متوسطی استفاده میشود که نوع زره استفاده شده در آن از نوع مفتول های فولادی باشد. عدم استفاده از نوار پلی استر بر روی آرمور سبب میشود تا در فرایند روکش زنی مواد پلیمری در بین فضاهای خالی نفوذ یابند و سبب چسبیدن روکش کابل به زره شود. استفاده از این نوار سبب میشود تا سطح خارجی مفتول های زره به شکل یکنواخت تبدیل شود و مانع از نفوذ مواد به فضاهای خالی گردد. از جانب دیگر زره های نواری (نوار آرمورها) به دلیل ساختار نواری شکل آن ها و عدم وجود فضا نیازی به استفاده از نوار پلی استر بر روی آن وجود ندارد.
روکش نهایی (Overal Sheath) آخرین لایه قرار گرفته شده بر روی کابل فشار متوسط میباشد. این روکش تمامی اجزای درونی کابل را در بر میگیرد و به عنوان خارجی ترین لایه از تمامی موارد ذکر شده فوق محافظت می نماید. دامنه حرارتی این روکش در صورت استفاده از PVC به مقدار 70 درجه سانتی گراد است و میتواند با رنگ قرمز یا مشکی بر روی کابل قرار گرفته شود.
علائم اختصاری کابل فشار متوسط به حروفی معین گفته میشود که بر اساس استاندارد VDE کشور آلمان به ساختار، مواد و لایه های تشکیل دهنده یک کابل از قسمت هادی تا روکش اشاره مینماید. از آنجا که کابل های فشار متوسط با ساختارهای گوناگونی به بازار عرضه میشوند، به جهت اعلام متریال یک کابل از عبارت هایی نظیر کابل N2XSY یا N2XSYKY استفاده میشود که هر یک از این موارد به معنی ساختارهای مختلف استفاده شده یک کابل است. در جدول ساختار کابل های فشار متوسط میتوانید انواع کابل روکش دار را با ساختارهای گوناگون مشاهده نمایید.
معمولاً به جهت اعلام ساختار یک کابل فشار متوسط روکش دار از حروفی شامل N، 2X، S، E، Y، B، R و K استفاده میشود. که در ادامه به معرفی رایج ترین آن ها میپردازیم:
حرف N که به صورت مشترک در ابتدای علائم اختصاری کابل های فشار متوسط استفاده میشود به این معناست که شما در حال خواندن حروفی هستید که بر اساس استاندارد VDE نوشته شده است. در صورتی که بعد از N از حرف A استفاده شود نشان دهنده آلومینیومی بودن هادی کابل است، در غیر این صورت هادی از نوع مسی میباشد.
عبارت 2X نیز اشاره به عایق XLPE یا پلی اتیلن کراس لینک شده دارد که به عنوان رایج ترین نوع عایق در این دسته از کابل ها استفاده میشود.
حرف S یعنی کابل فشار متوسط مجهز به شیلد کانسنتریک میباشد.
حرف E به معنی سه رشته بودن کابل فشار متوسط است که در صورت عدم استفاده از این حرف در ساختار یک کابل فشار متوسط، کابل از نوع تک رشته میباشد.
حرف Y نیز به معنی استفاده از PVC است و در صورت قرار گرفتن آن در وسط حروف VDE به معنی فیلر یا بدینگ و در صورت قرار گرفتن در انتهای حروف به معنی روکش PVC است.
حرف B و R به ترتیب اشاره به زره نواری و مفتولی دارند و حرف K نیز یعنی کابل مجهز به غلاف از نوع سربی میباشد.
با توجه به موارد ذکر شده به عنوان مثال کابل N2XSEYKYRY یک کابل مسی (N) مجهز به عایق ایکس ال پی ای (2X) است و شیلد آن از نوع کانسنتریک (S) میباشد. این کابل دارای سه رشته سیم است (E) که توسط یک فیلر (Y) از جنس PVC احاطه شده اند. (K) این کابل دارای غلاف سربی است که یک بدینگ از جنس پی وی سی (Y) بر روی آن قرار گرفته و (R) مجهز به وایر آرمور میباشد. (Y) روکش نهایی این کابل از نوع PVC میباشد.
رایج ترین حروفی که برای اعلام ساختار کابل های فشار متوسط استفاده میشود عبارتند از:
همانطور که در قسمت انواع کابل فشار متوسط و ساختار داخلی اشاره شد، کابل های فشار متوسط از هادی مس یا آلومینیوم جهت انتقال توان الکتریکی برای مصرف کننده های ساختمانی و صنعتی توسط ترانسفورماتور ها مورد استفاده قرار گرفته میشوند. در نظر داشته باشید مهم ترین عامل در کابل های فشار متوسط انتقال جریان برق با ولتاژ بالا میباشد. توان از حاصل ضرب ولتاژ و جریان بدست می آید با این تفاوت که در خطوط انتقال و پست های توزیع معمولاً انتقال توان به صورت هوایی توسط دکل ها با ارتفاع بالا صورت می پذیرد. زیرا نسبت به کابل های زمینی از قیمت بسیار ارزان تر، سرویس نگهداری آسان تر و زمان عیب یابی آسان تر بهرمند می باشند. میزان دامنه ولتاژ در کابل فشار متوسط یا کابل های فشار قوی به قدری زیاد است که میدان های مغناطیسی در اطراف این کابل های برای زندگی روزمره افراد خطر آفرین میباشد و به همین سبب انتقال توان یا در هوا توسط دکل ها و یا در زمین به صورت دفنی انجام می پذیرد. کابل های فشار متوسط زمینی برای خنثی سازی و به حداقل رساندن میدان های مغناطیسی از هادی مسی فشرده شده، اسکرین هادی، عایق از جنس پلی اتیلن کراس لینک شده، اسکرین عایق، نوار نیمه رسانا، شیلد هم محور و روکش تشکیل و در عمق 100 تا 150 سانتی متری زمین دفن می شوند.
ایران یکی از بهترین تولید کنندگان کابل فشار متوسط در جهان است که به صورت سالانه حجم زیادی از محصولات خود را به کشورهای گوناگون صادر مینماید. برخی از برند های کابل فشار متوسط در ایران از جمله بهترین برندهای کابل فشار متوسط ایرانی هستند که در این قسمت قصد داریم به معرفی تعدادی از آن ها بپردازیم. لازم به ذکر است که مقاله ای در وب سایت الماس برق ایرانیان وجود دارد که به صورت تخصصی به بررسی بهترین برند های سیم و کابل ایرانی میپردازد که پیشنهاد میکنیم قبل از خرید آن را مطالعه نمایید.
بهترین برند های کابل فشار متوسط در ایران عبارتند از:
این مجموعه یکی از تولید کننده گان برتر در تولیدات کابل فشار متوسط و فشار قوی در ایران به شمار می آید که توانسته است از سال 1359 با مساحت 86000 متر مربع اقدام به تولید انواع سیم و کابل فشار ضعیف، فشار متوسط، فشار قوی، فوق فشار قوی دست پیدا نماید.
یکی از برترین صادر کنندگان کابل فشار متوسط ایران برند ابهر می باشد. این هلدینگ بزرگ در سال 1371 تاسیس و با مساحت 68000 متر مربع مسقف و 540000 هزار متر فضای آزاد و مجهز بودن به پیشرفته ترین آزمایشگاه خاورمیانه تمامی کابل های فشار متوسط، فشار قوی، فوق فشار قوی، کابل نفتی و…. را تولید می نماید.
امروز بروزترین و پیشرفته ترین دستگاه ها در تولیدات کابل های فشار متوسط و فشار قوی از آن برند مغان می باشد. مادامی که کابل های خاص در بستر سفارش قرار گرفته شوند تمامی برند به نفع شرکت سیم و کابل مغان کنارگیری می نمایند. این هلدینگ بزرگ در سال 1361 تاسیس و در زمینی به مساحت 10 هکتار با زیر بنای 38000 متر مربع یکی دیگر از تولید کننده گان کابل فشار متوسط، کابل فشارقوی و فوق فشارقوی، کابل های خاص تولیدی می باشد.
شرکت سیم و کابل سیمکو تولید کننده انواع کابل فشار متوسط و فشار قوی به عنوان یکی از هولدینگ های قدیمی ترین از جمله تولید کنندگان مطرح سیم و کابل کشور به محسوب میشود. این مجموعه فعالیت خود را یک سال پس از شرکت صنعتی الکتریک خراسان افشارنژاد در سال 1347 آغاز نمود و با کارخانه ای با مساحت 150000 متر مربع یکی از نامدارترین تولید کنندگان کابل فشار متوسط، فشارقوی، فوق فشار قوی در ایران می باشد.
کاربرد کابل فشار متوسط انتقال جریان برق در فواصل کوتاه است که معمولاً به جهت انتقال انرژی از پست های توزیع به ترانسفورماتور ها و از ترانسفورماتور های افزاینده به کاهنده به شبکه برق فشار ضعیف مورد استفاده قرار میگیرند. به همین سبب به طور کلی می توان گفت کابل های فشار متوسط برای انتقال جریان در فواصل کوتاه، ارتباط بین ترانسفورماتور ها و ژنراتور ها، شبکه توزیع برق شهری، توربین های بادی و آبی، نیروگاه ها، کارخانجات صنعتی و پروژه های ساختمانی بزرگ مورد استفاده قرار گرفته می شود. تامین و توزیع جریان برق با ولتاژ فشار متوسط به صورت زمینی و هوایی امکان پذیر میباشد که هر یک از آن ها ویژگی هایی دارند. در ادامه به بررسی خطوط هوایی و زمینی و همچنین معایب و مزایای هر یک از آن ها میپردازیم.
در خطوط هوایی فشار متوسط، انتقال جریان توسط پایه های مختلفی از جنس سیمانی، چوبی، فلزی جهت انتقال توان توسط هادی های بدون روکش از جنس آلومینیوم، کابل فشار متوسط خود نگهدار و کابل های روکش دار صورت می پذیرد. این روش هزینه بسیار کمتری نسبت به خطوط زمینی دارد عموماً در خارج از شهر یا محیط های خلوت و باز مورد استفاده قرار گرفته میشود.
در خطوط فشار متوسط هوایی شرایط، محل نصب، ساختار کابل، تجهیزات و اتصالات نسبت به کابل های فشار متوسط زمینی کاملا متفاوت می باشد. تعمیرات و نگهداری خطوط انتقال هوایی فشار متوسط به دلیل عدم وجود موانع در مسیر بسیار آسان تر از کابل های فشار متوسط زمینی میباشد. همچنین ارزان بودن کابل فشار متوسط هوایی نسبت به زمینی و نیاز به تجهیزات کمتر در کابل کشی از جمله مزیت های خطوط کابلی هوایی است.
برخی مزایای انتقال خطوط فشار متوسط به صورت هوایی عبارت است از:
خطوط انتقال هوایی فشار متوسط علاوه بر مزایایی که دارد، دارای معایبی است که از جمله آن ها میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
خطوط زمینی فشار متوسط در مناطقی که ازدحام جمعیت وجود دارد، به جهت ایمنی و حفاظت از جان شهروندان مورد استفاده قرار میگیرد. در کابل های فشار متوسط زمینی به سبب وجود لایه های متعددی از قبیل عایق، اسکرین عایق، شیلد، روکش، نوار نیمه رسانا، بدینگ و زره میزان میدان های مغناطیسی کابل به حداقل رسانده میشود.
از دیگر مزایای خطوط انتقال زمینی فشار متوسط عبارت است از:
لازم به ذکر است که ضریب اطمینان در شبکه خطوط زمینی نسبت به هوایی بیشتر میباشد اما عواملی نظیر هزینه زیاد راه اندازی، زمان رفع عیب طولانی، نگهداری و مراقبت از خطوط سبب شده است که انتقال جریان به صورت هوایی رایج تر باشد. کابل های فشار متوسط زمینی به سبب مسائل ایمنی و محافظت از جان افراد در عمق 80 تا 100 سانتی متری زمین دفن میشوند. دفن این کابل ها در زمین سبب میشود تا حرارت حاصله از عبور جریان از کابل فشار متوسط به خوبی دفع نگردد.
علاوه بر موارد فوق، برخی معایب خطوط انتقال فشار متوسط به صورت زمینی شامل موارد زیر است:
همانطور که در مطالب بالا به آن اشاره شد میزان قطر و وزن کابل به سه عامل مهم بستگی دارد:
هر کابل برقی با توجه به نوع محل قرار گیری و شرایط محیطی از ساختار داخلی متفاوتی نسبت به یکدیگر تولید می شوند. به گونه ای که اگر انتقال توان از یک کابل فشار متوسط به صورت زمینی صورت پذیرد و محل دفن این کابل در مجاورت حیوانات شبزی قرار گرفته شده باشد، مطمئنا کابل به صورت زره دار استفاده می شود. درصورتی که مقطع کابل فشار متوسط 1*185 N2XSYBY باشد و دامنه ولتاژی این کابل 20 هزار ولت و جنس هادی مس باشد وزن تقریبی هر یک متر از این محصول 3.170g و قطر خارجی 4.1 سانتی متر می باشد. حال اگر مقطع کابل فشار متوسط 1*185 NA2XSYBY از نوع آلومینیوم و با دامنه ولتاژ 20 هزار ولت باشد، وزن تقریبی هر یک متر از این کابل 2.046g و قطر خارجی 4.1 سانتی متر می باشد.
کابل های فشار متوسط با توجه به وزن و قطر خارجی زیاد توسط کارخانه فقط بر روی قرقره در متراژ ها 1000/1500/2000/3000 متری بسته بندی می شود. قرقره های در نظر گرفته شده برای کابل فشار متوسط یا کابل های فشار قوی به دو صورت چوبی و فلزی در نظر گرفته می شود. در صورتی که کابل فشار متوسط از نوع مسی و میزان قطر خارجی این محصول بیشتر از 3 سانتی متر و متراژ 1000 متر باشد، قرقره در نظر گرفته شده برای این محصول به صورت فلزی می باشد. نکته قابل توجه برای تمامی خریدارانی که کابل فشار متوسط یا فشار قوی خریداری می نمایند، نوع بسته بندی کابل خریداری شده میباشد. به عنوان مثال اگر کابل از وزن و قطر خارجی زیادی برخوردار باشد در هنگام حمل و نصب امکان آسیب دیدگی کابل وجود خواهد داشت به همین سبب بهتر است کابل خود را به صورت قرقره بسته بندی نمایید.
همانطور که در مباحث فوق در خصوص کابل های فشار متوسط زمینی با خطوط انتقال هوایی به آن اشاره شد دانستیم که ضریب اطمینان در کابل های فشار متوسط زمینی بسیار بالاتر می باشد. اما بیشترین انتقال توان به صورت هوایی انجام می پذیرد و تنها دلیل بالا بودن قیمت کابل فشار متوسط زمینی و سایر تجهیزات کابل کشی می باشد. پس مهم ترین مؤلفه قیمت کابل می باشد. در بعضی مواقع مانند خطوط انتقال شهری که تراکم جمعیت و محیط زیاد میباشد باید کابل های فشار متوسط زمینی استفاده شود. در نتیجه جهت استعلام قیمت کابل فشار متوسط می توانید با کارشناسان شرکت الماس برق ایرانیان در ارتباط باشید.
سوالات متداول در خصوص کابل فشار متوسط
کابل N2XSEY یعنی چه؟
کابل N2XSEY به گروهی از کابل های فشار متوسط سه رشته گفته میشود که در ساختار آن ها از هادی مسی، عایق پلی اتیلن کراس لینک شده، شیلد یا هادی هم محور کانسنتریک و روکش PVC استفاده گردیده است.
بهترین برند کابل های فشار متوسط در ایران کدامند؟
بهترین برندهای کابل فشار متوسط ایرانی محصولات شرکت سیم و کابل یزد، ابهر، مغان، سیمکو و برند متال است که به عنوان باکیفیت ترین تولید کنندگان کابل فشار متوسط در ایران شناخته میشوند. این شرکت ها مجهز به خطوط پیشرفته تولید سیم و کابل هستند و دارای استانداردهای جهانی زیادی در زمینه تولید سیم و کابل هستند.
رنج ولتاژ کابل های فشار متوسط چیست؟
کابل های فشار متوسط با ولتاژ 3.6/6 کیلوولت (7.2)، 6/10 کیلوولت (12KV)، 12/20 کیلوولت (24KV) و 18/30 کیلوولت (36KV) در بازار وجود دارند. در هنگام خرید میبایست به رنج ولتاژی که کابل فشار متوسط از آن پیشتیبانی مینماید توجه نمایید.
از کابل فشار متوسط زره دار کجا استفاده میشود؟
از کابل فشار متوسط زره دار در محل هایی استفاده میشود که کابل در معرض بروز آسیب توسط حیوانات جونده نظیر موش یا حیوانات شبزی باشد. همچنین استفاده از زره سبب افزایش مقاومت کابل در برابر فشار های مکانیکی و ضربه میگردد.
چرا روکش کابل فشار متوسط را قرمز میسازند؟
به جهت اعلام اخطار و رعایت مسائل ایمنی در محل هایی که قرار است کابل فشار متوسط در دسترس افراد باشد، از روکش قرمز رنگ بر روی کابل فشار متوسط استفاده میشود. کابل های فشار متوسط با روکش مشکی رنگ معمولاً به صورت دفنی در زمین استفاده میشوند.
کابل فشار متوسط در چه عمقی از زمین دفن میگردد؟
کابل های فشار متوسط در حالت نصب دفنی در زمین به سبب حفظ مسائل ایمنی و محافظت از جان افراد در عمق 80 تا 100 سانتی متری زمین دفن میشوند.
تفاوت کابل فشار متوسط با کابل فشار ضعیف چیست؟
کابل های فشار متوسط از ولتاژ 1 کیلوولت تا 36 کیلوولت پشتیبانی میکنند در حالی که کابل های فشار ضعیف قادر به پشتیبانی از ولتاژ 0 تا 1 کیلوولت هستند. از کابل های فشار ضعیف به جهت انجام کابل کشی های ساختمانی و انتقال جریان هایی با ولتاژ پایین استفاده میشود و در مقابل از کابل های فشار متوسط در سیستم های توزیع شهری و بین شهری، ترانسفورماتور ها و … بکارگیری میشود.
کابل شبکه مسی به عنوان یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده سیستم ها و شبکه های کامپیوتری و ساختار یافته مورد استفاده قرار می گیرد. اما این کابل شگفت انگیز کاربردهای فراوان دیگری دارد که دانستن آن ها خالی از لطف نیست و گاهی ویژگی های در آن دیده می…
کلید و پریز مخصوص اتاق تمیز که به آن کلید و پریز آزمایشگاهی نیز گفته می شود، گروهی از تجهیزات برقی است که به دلیل برخورداری از برخی ویژگی های منحصر به فرد، قابلیت نصب در کلین روم را دارند. کلین روم یا اتاق تمیز (به انگلیسی: Clean Room) محیط…
تست فلوک کابل شبکه یکی از رایج ترین روش هایی است که با استفاده از دستگاهی به نام کیبل آنالایزر از سری محصولات شرکت آمریکایی فلوک نتورکز (Fluke Networks) انجام می پذیرد. این دستگاه می تواند پارامترهای مختلف کابل شبکه را از نظر پهنای باند، صحت و بررسی اتصال سیم…